• Dianne Vreman

Drankjes doen in het zonlicht


Drankjes in het zonlicht krijgen prachtige schaduwen. Ze geven een feestelijke sfeer van zon en vakantie. Zonlicht geeft enorm veel mogelijkheden in de foodfotografie.


Bij alle food- en drank fotografie oefeningen hoort ook het fotograferen van drankjes in zonlicht. Je kunt de kleur van het drankje en het motief in het glas prachtig terugzien in de schaduwen.


Ik wilde dat dus ook een keer proberen. Een lekker zomers sfeertje, wie snakt daar niet naar in februari?


Als ik een idee heb, word het meteen een plan en word ik enthousiast. Ik wil het plan dan graag meteen uitvoeren.

Maar om deze foto's te kunnen maken moest ik wel geduld hebben.


We zijn net uit de maand januari. Dat lijkt er een te zijn met de minste zonneschijn in tijden.


Maar nu is het februari en af en toe komt er een zonnetje achter de wolken vandaan. Ik had mijn ondergrond en de glazen al voor een raam gezet waar de zon naar binnen schijnt. De camera heb ik op het statief gezet.

Nu maar wachten tot die waterige winterse zon weer te voorschijn komt. Eindelijk kwam die zon en ik greep mijn kans.


Ik heb een paar foto's gemaakt met de glazen in verschillende composities en vanuit verschillende hoeken.


Ik vind de foto's zelf mooi geworden. Maar een zomerse sfeer? Nee, dat niet. Blijkbaar verraden de foto's toch dat het hier om een februarizon gaat. De foto is midden op de dag genomen. De lange schaduwen zijn natuurlijk mooi, maar ze lijken niet op de lange schaduwen op een zomeravond.


Dat effect kun je met kunstlicht waarschijnlijk wel bereiken. Maar ik ga voorlopig niet met kunstlicht werken. Je hebt daarvoor de ruimte nodig, en die heb ik nu niet.


Ik zou de foto's kunnen bewerken en een warmer licht kunnen toevoegen. Maar dat vind ik eigenlijk weer jammer van de sfeer op deze foto's.


Ik moet dus wachten tot de lente en de zomer. Dat geeft weer zoveel nieuwe mogelijkheden om te fotograferen, niet alleen binnen maar ook buiten. Ik heb er nu al zin in.8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven