• Dianne Vreman

Eitje bakken in photoshopAlle foto's die je ziet in tijdschriften, professionele instagram accounts of webites zijn bewerkt in photoshop, lightroom, of een ander fotobewerkingsprogramma.

Ook al mijn foto's zijn in min of meerdere mate opgeknapt in photoshop of lightroom.


Ik vind foto's bewerken heel erg leuk om te doen. Ik besteed er vaak ook veel tijd aan. Je kunt van alles uitproberen en dan zien en dan vergelijken met het origineel.


Niet altijd blijken alle veranderingen een verbetering. Dan begin ik weer opnieuw. Soms is alleen een beetje meer helderheid en contrast al genoeg. Andere keren zijn er wat meer aanpassingen nodig.


Met deze foto van een gebakken ei ben wel heel erg aan het knutselen geweest in photoshop. Daarom vind ik het juist wel leuk om even te laten zien wat ik er van gebakken heb.

Foto 1 heb ik genomen met mijn mobiele telefoon (i-phone SE 2020). Dat vind ik soms lekker snel werken, maar ik kan het licht niet zelf instellen zoals bij mijn fotocamera.


Ik vond dat er wat veel restruimte was. Dat maakt de foto een beetje saai.


Foto 1 heb ik daarom wat gecropt. Het resultaat zie je op foto 2.


Op de foto zie je ook dat de dooier weggezakt is (waar blijft zo'n dooier in vredesnaam?). Ik heb het doorzichtige gedeelte weer geel gemaakt. Daardoor kreeg ik een lekker volle dooier op mijn eitje.


Op de derde foto heb een dooier in het andere ei gekopieerd. Omdat die wel heel erg lijkt op de eerste dooier met precies hetzelfde glansje heb ik het op de rand van de foto gelegd. Dan wordt de dooier afgesneden en valt minder op dat ie gekopieerd is.

Op de laatste foto heb ik de achtergrond meer oranjegeel gemaakt, zodat het ongeveer dezelfde kleur heeft als de dooiers. Helaas kregen de rucolablaadjes die op de ondergrond lagen daardoor ook een hele vreemde kleur. Die rucolablaadjes heb ik dus maar verwijderd.


Ik ben (nog) niet zo heel handig met Photoshop. Wat mis gaat door de ene handeling, moet ik weer verhelpen door een andere.

Ik had de rucolablaadjes op de achtergrond eigenlijk wel willen houden op de foto. Ik wil nog wel wat meer leren over photoshop. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus je bent nooit echt uitgeleerd.


Maar ik heb er wel veel plezier mee gehad. En de gebakken eieren op de uiteindelijke foto zien er toch écht lekkerder uit.
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven