• Dianne Vreman

Morning Sun als inspiratie

Bijgewerkt op: 6 apr.


Ik heb zitten denken welke volgende kunstenaar ik als inspiratie zou kiezen voor foodfotografie. Ik wilde eerst voor een wat onbekendere kunstenaar kiezen. Kunst die mij heel erg raakt zoals Anselm Kiefer of Antoni Tàpies.


Al zoekende naar een passend kunstwerk dat als inspiratie kon dienen, bladerde ik door mijn mixed media art journals. Daarin heb ik ook vaak kunstfoto's uit oude boeken geplakt.

Ik kies dan geen kunstenaar uit die ik zelf wil, maar ik moet het doen met de kunst uit de boeken die je vindt bij de kringloop. Soms is het handiger dat je niet zelf hóéft te kiezen, maar dat je het moet doen met wat er is.


Kortom, ik vond in een paar jaar oude art journal een foto van een kunstwerk van Edward Hopper. Het schilderij heet Morning Sun uit 1952.

Ik heb die ingeplakt en het plaatje verder naar eigen fantasie afgemaakt met waterverf, buiten de kaders van het schilderij. Ik heb een foto van een spread van het art journal bijgevoegd.


Waarom zou ik mij niet twee keer door hetzelfde schilderij laten inspireren?


Edward Hopper is bovendien een bekende kunstenaar en dus is dit blog voor iedereen leuk om te lezen (dat hoop ik).

Toen de foodfoto. Eerst kijken hoe de zon om het huis draait. Ik heb het geluk dat ik in een vrijstaand huis woon met aan alle kanten ramen. Het raam in mijn eigen werkruimte bleek het meeste geschikt. Ik heb de foto-achtergrond tegen een statief geplaatst.


Na 12 uur maakt de zon een hoek op de achtergrond die vergelijkbaar is met de lichtinval op het schilderij. Niet precies hetzelfde, maar ik heb geen grote ruimtes die ik kan fotograferen, zodat het hele raam zichtbaar is. Bovendien zie je het eten dan bijna niet meer.


Wat ik mooi vind op het schilderij is hoe het gewicht van de vrouw in de matras drukt. Dat wilde ik ook in de foodfoto terugzien. Daarom heb ik een 'bedje' gemaakt van een (nep) schapenvacht en een linnen tafelkleed. Ik heb het vachtje een beetje dubbelvouwen en tafelkleed er omheen gewikkeld voor een kussen effect.


Ik heb een zware plantenpot op kop gezet met een bord erop. Dan drukt het geheel in het 'matras'. Omdat de vrouw op het schilderij een zalmkleurige jurk aanheeft, heb ik gekozen voor zalm.


Wat je ziet zijn kleine pannenkoekjes met rucola, cottage cheese en zalm, héél erg lekker als lunch.8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bramentaart